Halls effect sensors...the plague from hell

Get all your technical information about electric bikes here.
e-beach   1 GW

1 GW
Posts: 3094
Joined: Jan 10 2012 9:48pm
Location: Any Los Angeles area beach I am at. Or Santa Monica or possibly the south bay beaches.

Re: Halls effect sensors...the plague from hell

Post by e-beach » Jul 18 2019 11:41am

"And just how big", one might ask, "are those Hall sensors that if one goes out your motor won't run?"

Well........
Hall Sensor on a Dime.JPG
Hall Sensor on a Dime.JPG (368.51 KiB) Viewed 146 times
:D :bolt:
Favorite Quote: "This is L.A., sugar. There is no 'over the top." --- Chris Erskine

Current build: Liahona w/ cheap front suspension and suspension seat post. Yescomusa 36v 800w generic front hub motor. 15ah Headway triangle mounted pack. Tronsung 30 amp,

Previous Build:1992 Trek Antelope 800 - Bone Crusher (no suspension) - Yescomusa 800 watt 36 volt front wheel kit. Don't do it! Get suspension!!!

e-beach   1 GW

1 GW
Posts: 3094
Joined: Jan 10 2012 9:48pm
Location: Any Los Angeles area beach I am at. Or Santa Monica or possibly the south bay beaches.

Re: Halls effect sensors...the plague from hell

Post by e-beach » Jul 18 2019 7:18pm

Not to hijack the thread, but I replaced my hall sensor and the motor runs fine again. Took about 2 1/2 hours of work in all.
:D :bolt:
Favorite Quote: "This is L.A., sugar. There is no 'over the top." --- Chris Erskine

Current build: Liahona w/ cheap front suspension and suspension seat post. Yescomusa 36v 800w generic front hub motor. 15ah Headway triangle mounted pack. Tronsung 30 amp,

Previous Build:1992 Trek Antelope 800 - Bone Crusher (no suspension) - Yescomusa 800 watt 36 volt front wheel kit. Don't do it! Get suspension!!!

Talon   100 mW

100 mW
Posts: 40
Joined: Jun 05 2017 12:28am
Location: SE Michigan

Re: Halls effect sensors...the plague from hell

Post by Talon » Jul 18 2019 11:25pm

Did you replace all 3 sensors?

e-beach   1 GW

1 GW
Posts: 3094
Joined: Jan 10 2012 9:48pm
Location: Any Los Angeles area beach I am at. Or Santa Monica or possibly the south bay beaches.

Re: Halls effect sensors...the plague from hell

Post by e-beach » Jul 19 2019 11:40am

When I started opening the motor I had intended to replace all three, but I ended up only replacing one. This was my second time I had to replace Halls. On the first motor I did, when I opened it up, to my surprise the manufacture had built in three empty slots for just the purpose of Hall sensor replacement. So the last time I did all three. But this time there were no extra slots despite the motor being about the same vintage, the same voltage, from the same distributor. And the way the old halls are it is tricky work getting them out without messing up wires. It takes patients. So, a little Dremel tool work, a little hobby knife work, a drop of epoxy and some soldering and shrink tubing I got the bad one out and put a new one in. At that point I was tired of the process and just wanted to finish so I put it back together. Now I have to true the wheel......again. :evil:

So now I have 9 extra on the shelf. I would probably sell 3 for $8.00 to a USA buyer. That way I could just mail them in an envelope. If anybody is interested PM me.

:D :bolt:
Favorite Quote: "This is L.A., sugar. There is no 'over the top." --- Chris Erskine

Current build: Liahona w/ cheap front suspension and suspension seat post. Yescomusa 36v 800w generic front hub motor. 15ah Headway triangle mounted pack. Tronsung 30 amp,

Previous Build:1992 Trek Antelope 800 - Bone Crusher (no suspension) - Yescomusa 800 watt 36 volt front wheel kit. Don't do it! Get suspension!!!

Warren   100 kW

100 kW
Posts: 1324
Joined: Oct 05 2010 11:35am

Re: Halls effect sensors...the plague from hell

Post by Warren » Jul 21 2019 10:27am

Yesterday was my first ride, of any length, since getting back from a Seattle area trip (It was impossible to avoid having a Prius in your field of vision, and more electric bikes and cars than I have seen in my whole life.)

Before heading out, I pulled the velcroed elastic sleeve off the chainstay. It is one from Grin Tech, and covers the mass of connectors between the handlebars, controller, and motor. I unplugged and replugged the JST-SM hall plug. The silicone dielectric grease seems to be preventing corrosion. I rearranged the bundle of plugs hoping to reduce any strain on the wires.

To deal with the extra length of the hall cable, I had originally folded it directly back over the braided motor cable sheath. In retrospect, that tight 180 degree bend may have created a future failure. Anyway, 40 miles into my 70 mile ride, the problem occurred again, but only for a second or two, so I may have located the problem. Good thing too, as it was 99 F and humid.

Post Reply