Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Get all your technical information about electric bikes here.
User avatar
Merlin   100 kW

100 kW
Posts: 1474
Joined: Jan 29 2013 10:00am
Location: europe

Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by Merlin » Feb 07 2016 2:43pm

Hey,

i have an mxus 3000 v1 in my gf fatbike. Buyed this hubbie from a groupbuy.
it has a white cable. Searching the sphere it tells me it is the temp wire.

great.....but how can i setup this with the CA?

the CA has a 2 wire connector. Motor has only 1 wire.
I found in the Groupbuy topic this:
\/ampa wrote:So have installe motor and have it running. 8)

For all who run the Kelly + CAv3 combo following settings to note.

Odometer

23 Poles

Temperature sensor CAv3
LinearMode
Units 0,67V
Scale 177,2 Deg/V


Kelly Controller
Phase wire
B = Yellow
C = Green
A = Blue

Hall sensors

A = Yellow
C = Green
B = Blue


one wire goes through the motors white wire. the other to GND from Hall Sensors.

but i see only bullshit.... (-92° or something above 700°)


Can someone tell me how to wire that Temp Probe using the CA v3 with latest Firmware?

Simonvtr   100 W

100 W
Posts: 216
Joined: Sep 23 2015 3:18pm
Location: USA, Harrisburg PA

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by Simonvtr » Feb 07 2016 4:29pm

Hope this can help you setup your temp sensor.
Instructions by member icecube57

https://endless-sphere.com/forums/viewt ... 0#p1013306

User avatar
teklektik   10 GW

10 GW
Posts: 4020
Joined: Mar 26 2011 1:15pm
Location: CT, USA

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by teklektik » Feb 07 2016 4:53pm

AFAIK the MXUS 3K uses a KTY83/110 sensor. Here's the relevant snippet from the datasheet
KTY83-110_snap.png
KTY83-110_snap.png (59.2 KiB) Viewed 4655 times
Following the example calculations in the Guide using the data above, I get:

Temp->0degC Volts = 0.70 V
Temp->TScale = 183.3 degC/V

V@ 0degC ..... 0.820K/5.820K * 4.96V = 0.6988V
V@ 110degC... 1.774K/6.774K * 4.96V = 1.2989V

scaling factor:
(110degC - 0degC) / (1.2989V - 0.6988V) = 183.302 degC/V

So - these values aren't too far off from your settings - something else must be awry. There's really not much to screw up wiring-wise if they tied the sensor Gnd to hall Gnd - just run the white wire to the CA NTC input. There's a chance they may have reversed the sensor wiring which would foul things up since this is a polarized part (unlike an NTC 10K part).

What voltage/temp does the SETUP TEMP SENSR screen display at room temp with the settings above?
Visit Grin Technologies at www.ebikes.ca
Build Thread: 2WD Yuba Mundo V4

User avatar
Merlin   100 kW

100 kW
Posts: 1474
Joined: Jan 29 2013 10:00am
Location: europe

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by Merlin » Feb 09 2016 12:15pm

tank you for explain tek....
last 3 years i had only 10K thermistors in use. so i never know that the 2 wire CA connector only needs ONE wire (for that mxus temp sensor)

1 = CA wire 1
2 = CA wire 2
3 = White Wire MXUS
4 = Black Wire from Hall GND

1 - 3
2 - 4 .... dont work

1 - 3 .... dont work

2 - 3 .....WORKS.

no need for the 2nd wire from cycle Analast.
Maybe Tek you can explain why only one wire from CA works connecting the white MXUS wire?

User avatar
teklektik   10 GW

10 GW
Posts: 4020
Joined: Mar 26 2011 1:15pm
Location: CT, USA

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by teklektik » Feb 09 2016 1:55pm

Glad you are up and running!

Ya - a little counter-intuitive, isn't it?

In the ideal situation, the temp sensor in the motor would be connected to the two pins of the CA temp sensor and to nothing else. This gives the best signal and the most accurate readings.

Unfortunately, that requires pulling an extra wire through the axle, so the motor folks generally just tie the sensor Gnd to the hall Gnd inside the motor and route out only the signal wire. This works because the CA Gnd is tied to the controller Gnd by means of the CA-DP connector. The CA sensor input is relative to the CA Gnd (one of the two sensor connector pins) and so by a long circuitous route (pun intended), the CA sensor Gnd goes through the CA, down the CA-DP cable, into the controller to controller Gnd, then out the hall wiring to the motor where it finally meets the sensor Gnd pin (whew...)

Sharing Gnd with the halls works okay, but isn't the best means to handle a small analog signal. If you run a headlamp or something that draws a lot of power from the CA Aux power port, then there is a small voltage impressed across the Gnd wire in the CA-DP cable by the accessory current. This small voltage shift therefore appears in the circuit for the temp sensor and throws the apparent sensor voltage off a bit. This small error isn't really a big deal since the CA temp limits are just guesstimates of what's 'safe' anyway.

There are different schools of thought on running the CA sensor Gnd connection directly to the hall Gnd connection (second wire), but I prefer not to do so to minimize stray current running in and out of analog sensor pins on the CA - since any current looking for a route to controller GND (like that headlamp) would head out that way as a second parallel path to that described above. That said, doing so isn't going to damage anything electrically, but since it offers no material advantage, there seems no good reason to do it - just rely on the single CA Gnd to route power off the CA PCB as the designer intended.
Visit Grin Technologies at www.ebikes.ca
Build Thread: 2WD Yuba Mundo V4

User avatar
teslanv   100 MW

100 MW
Posts: 2655
Joined: Nov 03 2013 8:42pm
Location: Bellevue, WA - USA
Contact:

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by teslanv » Mar 10 2016 10:33am

Excellent explanation, Teklektik. :)
And, yes I can confirm that all MXUS motors that have the white wire, use a KTY83/110 temp sensor.
DD Hubs, Batteries, Controllers & Custom Ebikes.
http://westcoastelectrics.com
West Coast Electric Cycles
Bellevue, WA
USA

User avatar
teklektik   10 GW

10 GW
Posts: 4020
Joined: Mar 26 2011 1:15pm
Location: CT, USA

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by teklektik » Mar 10 2016 10:53am

teslanv wrote:...I can confirm that all MXUS motors that have the white wire, use a KTY83/110 temp sensor.
Super. Thanks for the verification. :D

After this config issue came up again in this thread, I posted to the V3 Guide download page a spreadsheet for calculating CA Setup values for linear temp sensors. It's just a way to do the calculations in the Guide a little more easily.

All existing KTYxxx parts are already entered and the KTY83/110 is highlighted.

Hope this helps.
Visit Grin Technologies at www.ebikes.ca
Build Thread: 2WD Yuba Mundo V4

sketchism   100 W

100 W
Posts: 153
Joined: Feb 17 2016 8:35am
Location: GC, Australia

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by sketchism » Mar 19 2016 5:05am

sorry to hijack the thread,

but with the kelly KEB series it recommends a KTY84-130

will there be any issue directly using the KTY83/110 in the MXUS?


the KTY84-130 is 498Ω at 0 and 1062 at 110

and the 83 is 820Ω and 1774Ω at 110

if it was the other way around i could put a resistor in the line to make it read 1062 at 110 but its already showing higher resistance, so it would read about 30c instead

:|

what would you recommend doing to have it read correctly and give me hi temp protection, i have a ca v3 on another bike but only a v2 on this one
Stay cool - www.hubsink.com (beta testing now open)

Nothing is fool proof to a sufficiently talented fool.

User avatar
teklektik   10 GW

10 GW
Posts: 4020
Joined: Mar 26 2011 1:15pm
Location: CT, USA

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by teklektik » Mar 19 2016 9:15am

sketchism wrote:...the kelly KEB series it recommends a KTY84-130

will there be any issue directly using the KTY83/110 in the MXUS?
Beyond the difference in electrical characteristics, the big difference between these parts is the temperature range - which is likely why they recommend the '84 part.
  • KTY83 = (−55) to (+175)°C
    KTY84 = (−40) to (+300)°C
Either should be fine temp-wise for hub motor applications.

That said, the electrical characteristics prevent a direct replacement so you need to see if the KEB controller can accommodate the KTY83 by configuration -- check the temp sensor menu in the KEB setup utility. I downloaded the software but it insists on talking to the controller before getting to the configuration part, so no-go for me.

Post back with the available choices ... (would be good to know... :) ). Before we start looking at work-arounds, let's see if there is actually a need, and if so, what other device choices are available.
KEBtempOptions.png
KEBtempOptions.png (207.31 KiB) Viewed 4484 times
Visit Grin Technologies at www.ebikes.ca
Build Thread: 2WD Yuba Mundo V4

sketchism   100 W

100 W
Posts: 153
Joined: Feb 17 2016 8:35am
Location: GC, Australia

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by sketchism » Mar 19 2016 10:25am

thanks for the reply!

ill check the options tomorrow when its not 2am but from memory it only had the 84 range KTY84-130 - 150 etc but ill double check again tomorrow and post up the options.

i was looking at placing a resistor in the line from the thermistor to bring the values in range, but A) i can only add resistance not remove it so i cant see it working, and B) the delivery time and a cost of a resistor to suit would be almost the same as a new KTY84-130 thermistor to drop in

ill check in again tomorrow when i get the program open and linked up to confirm
Stay cool - www.hubsink.com (beta testing now open)

Nothing is fool proof to a sufficiently talented fool.

User avatar
teklektik   10 GW

10 GW
Posts: 4020
Joined: Mar 26 2011 1:15pm
Location: CT, USA

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by teklektik » Mar 19 2016 11:15am

Ya - just replacing the part is certainly the way to go -- assuming you don't want to sell off your V2 and replace it with a V3... :D

The problem is that we have two linear resistance/degC relationships with different slopes. It's possible to jiggle things around so they intersect at any temperature we want - at which point they will yield the same temp reading. As we move away from that intersection in either direction, the lines diverge indicating increasing error. That said, slightly above and below the intersection, the error might not be too bad...
  • For instance, you might put a 2700ohm 1% resistor in parallel with your '83 part (across the temp signal and ground cable connections) and it will read 110degC pretty accurately with about 1% error. However, at 0degC it will have a whopping 25% error.
In the general case this doesn't look too attractive, but for the case of a simple temperature cutout (not a 'displayed' temperature over a large range), this would work okay. For temperatures close by -- say 90-130degC -- it would have manageable error since the cutoff temps are guesstimates anyhow. Or - if you wanted to spend a few minutes on the math, you could compensate in the KEB config wizard settings since you can calculate the proper 'wrong' configuration temperature to get the controller to cutout/resume 'right'.
  • R(parallel) = (R1 * R2) / (R1 + R2)
So - if the KEB can't handle the '83 part and you don't want to crack the case, this parallel-R hack should work okay.
Visit Grin Technologies at www.ebikes.ca
Build Thread: 2WD Yuba Mundo V4

sketchism   100 W

100 W
Posts: 153
Joined: Feb 17 2016 8:35am
Location: GC, Australia

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by sketchism » Mar 21 2016 8:55am

thats not a bad idea! i was very close to doing it but then i couldn't source a resistor to suit locally anyway so i may as well just order a thermistor to suit haha
Stay cool - www.hubsink.com (beta testing now open)

Nothing is fool proof to a sufficiently talented fool.

markz   100 GW

100 GW
Posts: 6141
Joined: Jan 09 2014 11:38pm
Location: Alberta Canada

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by markz » Mar 31 2016 7:48pm

Is this
KTY83/110 sensor
confirmed for the MXUS 3KW V2 motor with Lyen Xie-Chang "Infineon" 18fet?
My temp sensor is gooped in epoxy plus it was not really deep in the windings so how deep into the windings should the temp sensor go? I am replacing all my halls with "original" Honeywell halls from Lyen.com.
teklektik wrote:AFAIK the MXUS 3K uses a KTY83/110 sensor. Here's the relevant snippet from the datasheet
KTY83-110_snap.png
Following the example calculations in the Guide using the data above, I get:

Temp->0degC Volts = 0.70 V
Temp->TScale = 183.3 degC/V

V@ 0degC ..... 0.820K/5.820K * 4.96V = 0.6988V
V@ 110degC... 1.774K/6.774K * 4.96V = 1.2989V

scaling factor:
(110degC - 0degC) / (1.2989V - 0.6988V) = 183.302 degC/V

So - these values aren't too far off from your settings - something else must be awry. There's really not much to screw up wiring-wise if they tied the sensor Gnd to hall Gnd - just run the white wire to the CA NTC input. There's a chance they may have reversed the sensor wiring which would foul things up since this is a polarized part (unlike an NTC 10K part).

What voltage/temp does the SETUP TEMP SENSR screen display at room temp with the settings above?

User avatar
ABritInNY   100 W

100 W
Posts: 113
Joined: Jul 12 2015 1:55pm

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by ABritInNY » Sep 19 2016 12:11am

I'm having a similar issue but I definitely have an NTC type therm, not linear?
I'm still getting a -18°c reading on it for some reason tho...
I have everything setup exactly as it was on the last (same) sensor, so it's a Lil confusing trying to figure out what is wrong?
A polarity issue was mentioned but apparently only affects linear types, so...??
EEB frame set, 1500w Leafmotor 4t winding, Powervelocity 18fet/Lyen 18 fet 4110 ESC, 24s 30ah prismatic cell Lifepo4 batt w/60a-120a BMS, CA V3, Dropper Seat post.
Fusion 48v AGM (4x 12v 15ah) 1000w nom DD rear hub, 50a max ESC, 21sp FS Genesis overkill 650b conversion
Kayman Flash+ 350w Mxus geared hub, dual 36v 5.2ah batts 10.4ah 13a-15a ESC
Freway Vr01, 27sp Pedelec 250w Bafang geared hub, (2x) 36v 5.2ah batt, FVS ESC limited to 10a!! (yup sloow on roads but great on trails ;)

miuan   10 kW

10 kW
Posts: 984
Joined: Nov 26 2009 4:16am
Location: Slovakia

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by miuan » Nov 11 2016 7:49am

Hi guys, I also have this motor. I don't use CA, just a small bar mounted 12-120V waterproof voltmerer.
Is there a similar cheap and small display that I could place along with the voltmeter?

User avatar
teklektik   10 GW

10 GW
Posts: 4020
Joined: Mar 26 2011 1:15pm
Location: CT, USA

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by teklektik » Nov 11 2016 10:40am

This can be made to do the job:

Programmable y=mx+b meter
Visit Grin Technologies at www.ebikes.ca
Build Thread: 2WD Yuba Mundo V4

User avatar
trazor   10 W

10 W
Posts: 78
Joined: Jan 13 2015 10:48pm
Contact:

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by trazor » Jan 10 2018 8:31pm

Since KTY83/84 are "end of life" and supply is low, I wonder if Kelly Controllers and CA are going to support the only thermistor from the family that is still alive: KTY81

https://community.nxp.com/thread/386126

User avatar
teklektik   10 GW

10 GW
Posts: 4020
Joined: Mar 26 2011 1:15pm
Location: CT, USA

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by teklektik » Jan 10 2018 9:02pm

trazor wrote:
Jan 10 2018 8:31pm
...I wonder if Kelly Controllers and CA are going to support the only thermistor from the family that is still alive: KTY81
The CA can be configured to support a wide variety of PTC devices - including all 10 versions of the KTY81.

See the table in the CA3 Unofficial Guide download post. There is also a downloadable spreadsheet there to do the math for you if you have the datasheet for a part so you can just plug the proper settings into the CA.
Easy peasy.
Visit Grin Technologies at www.ebikes.ca
Build Thread: 2WD Yuba Mundo V4

tommy1212   10 mW

10 mW
Posts: 26
Joined: Jul 03 2017 3:47pm
Location: NY

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by tommy1212 » Jan 10 2018 9:30pm

I'm having trouble with a crown tc3080. Pretty sure it's a 10k ntc thermosistor. Appears to have 3 wires and ca v3 has 2. Tried every combo even removing red 5v positive. I can't find any info on the thermosistor. About to remove the thermosistor and just install one from ebikes.ca

tommy1212   10 mW

10 mW
Posts: 26
Joined: Jul 03 2017 3:47pm
Location: NY

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by tommy1212 » Jan 10 2018 9:31pm

Pic
20180109_193925_resized.jpg
20180109_193925_resized.jpg (224.41 KiB) Viewed 2291 times

User avatar
teklektik   10 GW

10 GW
Posts: 4020
Joined: Mar 26 2011 1:15pm
Location: CT, USA

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by teklektik » Jan 10 2018 9:58pm

Thermistors are passive two terminal devices - you have three. It appears to be a powered active device - perhaps an LM35. That is a somewhat popular part because you can read the temp with a simple voltmeter. Try hooking a DMM on volts across the white output and Gnd and see if the voltage x10 looks like the ambient temperature in degrees C (e.g. 2.75V = 27.5 degC). If it does, that's likely the part. If not, you'll need to got the vendor to identify the part.

If it's an LM35, you can follow the directions in the CA3 Unofficial Guide to hook it up. You can try it without removing the 5K resistor from the CA PCB and see how it looks. My MAC came with an LM35, and I just snipped the leads, left the old part epoxied in place, and glued down a proper 10K thermistor. Personally, I found it to be a much easier mod than getting the LM35 to work (but then, I had thermistors on the shelf, so...). You never filled in your location in your profile so I don't know where you live, but shipping from Grin can be ungood. You can usually order 10K NTC parts with the proper beta (important) on eBay for cheap if that's a consideration. The smaller or glass parts usually have the fastest response - although that's not really a big concern when glued to the windings (but if you have a choice...)
Visit Grin Technologies at www.ebikes.ca
Build Thread: 2WD Yuba Mundo V4

tommy1212   10 mW

10 mW
Posts: 26
Joined: Jul 03 2017 3:47pm
Location: NY

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by tommy1212 » Jan 10 2018 11:01pm

Thanks for the explanation. It does seem to have 3 leads. I'll test them as you said and check with em3ev. I don't mind paying for a sensor that's durable and easy to set up. My biggest concern is not trying to squeeze more wires thru the axle. Could a 10k ntc share the halls ground if I have no aux devices? What is used to glue one in place. I'm in NY btw. appreciate the help
teklektik wrote:
Jan 10 2018 9:58pm
Thermistors are passive two terminal devices - you have three. It appears to be a powered active device - perhaps an LM35. That is a somewhat popular part because you can read the temp with a simple voltmeter. Try hooking a DMM on volts across the white output and Gnd and see if the voltage x10 looks like the ambient temperature in degrees C (e.g. 2.75V = 27.5 degC). If it does, that's likely the part. If not, you'll need to got the vendor to identify the part.

If it's an LM35, you can follow the directions in the CA3 Unofficial Guide to hook it up. You can try it without removing the 5K resistor from the CA PCB and see how it looks. My MAC came with an LM35, and I just snipped the leads, left the old part epoxied in place, and glued down a proper 10K thermistor. Personally, I found it to be a much easier mod than getting the LM35 to work (but then, I had thermistors on the shelf, so...). You never filled in your location in your profile so I don't know where you live, but shipping from Grin can be ungood. You can usually order 10K NTC parts with the proper beta (important) on eBay for cheap if that's a consideration. The smaller or glass parts usually have the fastest response - although that's not really a big concern when glued to the windings (but if you have a choice...)

User avatar
teklektik   10 GW

10 GW
Posts: 4020
Joined: Mar 26 2011 1:15pm
Location: CT, USA

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by teklektik » Jan 11 2018 4:30pm

tommy1212 wrote:
Jan 10 2018 11:01pm
My biggest concern is not trying to squeeze more wires thru the axle. Could a 10k ntc share the halls ground if I have no aux devices? What is used to glue one in place.
Changing3LeadSensorForNtcThermistor.jpg
Changing3LeadSensorForNtcThermistor.jpg (240.02 KiB) Viewed 2261 times

Just checked - 10K Thermistors with suitable beta (3800-4000) are readily available on eBay or from Amazon. Get 'JB Weld' at Home Depot, etc.
Visit Grin Technologies at www.ebikes.ca
Build Thread: 2WD Yuba Mundo V4

tommy1212   10 mW

10 mW
Posts: 26
Joined: Jul 03 2017 3:47pm
Location: NY

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by tommy1212 » Jan 11 2018 8:54pm

Awesome that makes it very clear. I ordered some uxcel 10k thermosistor from Amazon. I'll post a pic after it's finished. Thanks for the help!
teklektik wrote:
Jan 11 2018 4:30pm
tommy1212 wrote:
Jan 10 2018 11:01pm
My biggest concern is not trying to squeeze more wires thru the axle. Could a 10k ntc share the halls ground if I have no aux devices? What is used to glue one in place.

Changing3LeadSensorForNtcThermistor.jpg


Just checked - 10K Thermistors with suitable beta (3800-4000) are readily available on eBay or from Amazon. Get 'JB Weld' at Home Depot, etc.

Beatrix   10 µW

10 µW
Posts: 5
Joined: Jan 31 2018 1:15am

Re: Mxus Temp Sensor + Cycle Analyst

Post by Beatrix » Feb 03 2018 8:53pm

teklektik wrote:
Feb 07 2016 4:53pm
AFAIK the MXUS 3K uses a KTY83/110 sensor. Here's the relevant snippet from the datasheet

KTY83-110_snap.png
Following the example calculations in the Guide using the data above, I get:

Temp->0degC Volts = 0.70 V
Temp->TScale = 183.3 degC/V

V@ 0degC ..... 0.820K/5.820K * 4.96V = 0.6988V
V@ 110degC... 1.774K/6.774K * 4.96V = 1.2989V

scaling factor:
(110degC - 0degC) / (1.2989V - 0.6988V) = 183.302 degC/V

So - these values aren't too far off from your settings - something else must be awry. There's really not much to screw up wiring-wise if they tied the sensor Gnd to hall Gnd - just run the white wire to the CA NTC input. There's a chance they may have reversed the sensor wiring which would foul things up since this is a polarized part (unlike an NTC 10K part).

What voltage/temp does the SETUP TEMP SENSR screen display at room temp with the settings above?

Hi there

This is my first post, so not sure if i have done this correctly ..

I am having a little trouble with my bike im running mxus v3 - 18 fet controller - 66v@32ah - Ca V3 - phasor frame .

It is my temp sensor, i have i wired it correctly as i do see temp change. It seems to be reading backwards, i had it reading 30 c`in the afternoon and this morning the temp outside is much colder and it reads 90 c` so my assumption is the temp sensor wiring is reversed. ( as Teklektik explianed above )

Has anybody else had to deal with this issue?
I have fried one hub when i first got the bike as the temp setting was no enabled and now im up and running with new hub, but hesitant to ride now with out temp sensor..

Thank you for your time

Kind regards

Beatrix

Post Reply