Golden Motor HPM-10KW Motor 48V with Sevcon Gen4 Size6

Electric Motors and Controllers
Post Reply
xfranzx   1 µW

1 µW
Posts: 1
Joined: Nov 13 2018 4:23am

Golden Motor HPM-10KW Motor 48V with Sevcon Gen4 Size6

Post by xfranzx » Nov 13 2018 5:01am

Hey Guys,
i'm from germany and i try to do a small kind of tractor with electrical drive instead of diesel.

So i bought a Golden Motor HPM-10KW motor 48V and use a sevcon gen4 size6 do drive it. In future i want to use two motors with two controllers.
Motor uses a hall-sensor.

Actual i try get the combination running. status quo is that the motor is running, also has power, but not at the beginning of turning. so i have to press full throttle to start, then have imideately remove to minimal throttle so that the vehicle is not going to speed up to maximum speed.
I was trying a few hours playing with the kp/ki values for starting and for normal running. It is like searching a needle in a haystack.

So hopefully someone is using the same combination and has a good behavior for start running and he can share the parameters with me, so i may have a better position to start tuning the parameters for me.

i have not a testbench.. only a flat area and a hill where i want the motor starting from zero without any issue.

also i would be realy thankful if someone can give me a good advice how to tune the parameters in a quick and direkt way.

Maybe i should add the information, that i use the sevcon without a hardware throttle. it is all over CAN. So i want to use a remote, also sitting on the vehicle and also in future a kind of autonomus driving.

I send the target rpm. and this is basically working.

I want to thank you for your help. And sorry for my bad english. I hope everyone understands what i want to tell you;)
best regards, franz

buddhafragt   10 mW

10 mW
Posts: 21
Joined: Oct 15 2014 3:33am

Re: Golden Motor HPM-10KW Motor 48V with Sevcon Gen4 Size6

Post by buddhafragt » Feb 19 2019 4:21pm

Hello Franz,
I like to use the same combination, do you have found a solution for the problem? A good motor profile will be fine...

greetings, Michael

Hackey   100 mW

100 mW
Posts: 47
Joined: Dec 20 2018 1:27pm

Re: Golden Motor HPM-10KW Motor 48V with Sevcon Gen4 Size6

Post by Hackey » May 09 2019 11:02pm

I think the problem is with your motor because i am using 3kw golden motor and also golden motor controller still facing same issue. I get torque @1600 rpm before that motor feels dead.

Sent from my COR-AL00 using Tapatalk


buddhafragt   10 mW

10 mW
Posts: 21
Joined: Oct 15 2014 3:33am

Re: Golden Motor HPM-10KW Motor 48V with Sevcon Gen4 Size6

Post by buddhafragt » May 10 2019 4:24am

Maybe it is a problem with the hall sensors.
The Sevcon Gen4 need a special firmware for using the sensors.

Hackey   100 mW

100 mW
Posts: 47
Joined: Dec 20 2018 1:27pm

Re: Golden Motor HPM-10KW Motor 48V with Sevcon Gen4 Size6

Post by Hackey » May 10 2019 4:30am

But i have golden motor controller and still facing same issue. Vec300 controller.

Sent from my COR-AL00 using Tapatalk


buddhafragt   10 mW

10 mW
Posts: 21
Joined: Oct 15 2014 3:33am

Re: Golden Motor HPM-10KW Motor 48V with Sevcon Gen4 Size6

Post by buddhafragt » May 10 2019 4:53am

did you contact Golden Motor and ask about this problem?

User avatar
fechter   100 GW

100 GW
Posts: 15407
Joined: Dec 31 2006 3:23pm
Location: California Bay Area, USA

Re: Golden Motor HPM-10KW Motor 48V with Sevcon Gen4 Size6

Post by fechter » May 10 2019 11:05am

I don't see how it could be the motor. This sounds like a controller issue.

Sevcon programming is like a dark art and not many people are good at it. There may be a setting for torque mode vs. speed mode. In your case, you might try speed mode and see if it works better.
"One test is worth a thousand opinions"

Hackey   100 mW

100 mW
Posts: 47
Joined: Dec 20 2018 1:27pm

Re: Golden Motor HPM-10KW Motor 48V with Sevcon Gen4 Size6

Post by Hackey » May 10 2019 11:32am

fechter wrote:I don't see how it could be the motor. This sounds like a controller issue.

Sevcon programming is like a dark art and not many people are good at it. There may be a setting for torque mode vs. speed mode. In your case, you might try speed mode and see if it works better.
You seems to have good knowledge about motors. Please help me with this golden motor stats that you get peak torque at around 1600 rpm and no torque before 1600rpm . But bldc gives torque starts 0rpm. Why is it so.Image

Sent from my COR-AL00 using Tapatalk


JPac   1 µW

1 µW
Posts: 2
Joined: Sep 07 2019 10:50am

Re: Golden Motor HPM-10KW Motor 48V with Sevcon Gen4 Size6

Post by JPac » Sep 09 2019 8:54am

Was there any resolution to tuning the Sevcon for the HPM motor? I'm thinking of the same combination for a boat conversion. :)

User avatar
ctirad   10 W

10 W
Posts: 97
Joined: May 04 2011 4:50pm
Location: Prague, Czech Republic

Re: Golden Motor HPM-10KW Motor 48V with Sevcon Gen4 Size6

Post by ctirad » Sep 19 2019 7:59am

xfranzx wrote:
Nov 13 2018 5:01am
Actual i try get the combination running. status quo is that the motor is running, also has power, but not at the beginning of turning. so i have to press full throttle to start, then have imideately remove to minimal throttle so that the vehicle is not going to speed up to maximum speed.
You have to make absolutely sure you have a correct motor pole pairs set, at least rougly, set the motor Ke constatn, correct hall/phase sequence and aligned encoder (halls in your case). Without that make no sense to try anything further.
I was trying a few hours playing with the kp/ki values for starting and for normal running. It is like searching a needle in a haystack.
I usually use these steps:

1. set all speed(!) gains (both normal and low speed) to zero - this will effectively disable speed limit and related issues, such an oscialtions, that could interfere your current control gains setup tuning

2. set proportional current control value to, say, 2 and integral gain to a very small number, say 0.005, then check them motor is running correctly in the whole RPM range wihout tripping a current control fault. Increase the proportional gain by 1 until you achieve the optimal or at least suboptimal error free result. Then finetune setup by slightly increasing the incremental value adding 0.005 steps.

3. Use same way to setup the speed gains.
Member of http://www.cezeta.com team
Erider VK2008 4kW electric scooter
Guewer Classic 2kW electric scooter (modded)

Post Reply