Votol EM-100 & EM-150 controllers

General Discussion about electric vehicles.
dineshmdes   1 mW

1 mW
Posts: 12
Joined: Jul 14 2018 4:00am

Re: Votol EM-100 & EM-150 controllers

Post by dineshmdes » Nov 14 2018 10:08am

Hi Everyone,

I am facing another challenge while connecting the speedometer : I have bought the following one
https://www.aliexpress.com/item/48v60v7 ... 4c4dVYrbNc

The meter is working fine except the speed. When I connect the hall sensor wire of the speedometer (hanging pink wire in the pictures of the aliexpress link) to the (white) single line hall wire of the EM100 controller, I am getting values in the range of 143 kmph for speed, even without throttling.

I tried calibrating the potentiometer inside the speedometer but it seems that only top speed can be calibrated I bought the value of 143 down to 65 (kmph) at zero speed, but it is not going less than that.

Let me know if I am doing something wrong with the wiring or anything else. Thanks in advance !

larsb   10 kW

10 kW
Posts: 619
Joined: Dec 10 2014 5:12am
Location: Gothenburg, Sweden

Re: Votol EM-100 & EM-150 controllers

Post by larsb » Nov 14 2018 10:48am

Did you check what the white wire is on the wiring diagram.. If not, please do. :D

dineshmdes   1 mW

1 mW
Posts: 12
Joined: Jul 14 2018 4:00am

Re: Votol EM-100 & EM-150 controllers

Post by dineshmdes » Nov 14 2018 12:19pm

Yes I checked , it says ‘single line transmission signal (white)’ in the excel I received from vendor. In the wiring diagram you shared earlier it says ‘ISDN (white) communication signal. :(

larsb   10 kW

10 kW
Posts: 619
Joined: Dec 10 2014 5:12am
Location: Gothenburg, Sweden

Re: Votol EM-100 & EM-150 controllers

Post by larsb » Nov 14 2018 12:48pm

Please make a screenshot picture on the excel, could be interesting.

I think you normally need a hall sensor and magnet placed at the wheel to get it to work.

Possibly you can also connect to a motor hall and try to trim the setting on the speedo to get the correct speed (might work, might not)

Let's see.. Each hall changes state one time for an electric rotation, for a qs 3000W mid motor it's 5 times per mechanical rotation. If you gear it down roughly 1:5 to the rear wheel (as an example) you have again roughly one signal per wheel revolution and that's probably what the speedometer expects. So i guess it is possible to do it that way also :D

User avatar
eee291   10 kW

10 kW
Posts: 666
Joined: Nov 05 2015 4:35pm
Location: Austria, Burgenland: Güssing

Re: Votol EM-100 & EM-150 controllers

Post by eee291 » Nov 14 2018 3:23pm

I'm pretty sure you're supposed to take a Motor Hall output for speed measurement.
That is how most LCDs do it.

dineshmdes   1 mW

1 mW
Posts: 12
Joined: Jul 14 2018 4:00am

Re: Votol EM-100 & EM-150 controllers

Post by dineshmdes » Nov 16 2018 8:55am

Yes eee291, that is what I did with my past experiments, but this time its a bit different for me :(.
Thanks larsb, I am attaching a screen shot of the excel.

Meanwhile interestingly I found a approach to get this right. I used the 'motor move signal wire' which is integrated in the anti theft wiring of the controller and connected it to the hall wire of the speedometer. Also, I connected the speed wire 'purple' of the speedometer to the ‘single line transmission signal (white)’.

It worked for me, but there is a small lag in the display.
Let know what do you think.
Attachments
PS_1.jpg
PS_2.jpg

Post Reply