EM3EV battery doesn't discharge?

Batteries, Chargers, and Battery Management Systems.
Post Reply
MrTadpole   100 µW

100 µW
Posts: 8
Joined: Sep 24 2018 3:15pm

EM3EV battery doesn't discharge?

Post by MrTadpole » Sep 24 2018 3:50pm

Hey all!

New here and I just got a 36v 19.95ah battery from em3ev.

So I initially went to charge the pack and let it sit for 2 hours before I planned to use it. Before charging I noticed all 3 green LEDs and the one red one were on simultaneously. I thought it was off because none of the information for the battery showed an LED code like that.

Checked the voltage (41.7v if I remember) once it was charged.

When I plug it in, the bike doesn't run. Tested the bike with SLA batts, which worked fine.

Wondering if it could be a bms issue. Any suggestions for what i can do to pin point the specific issue? Anyone have a similar issue? It has a smart bms, but I don't currently have a phone that I can connect it with. Alao, a little reluctant to cracl the pack open but I will if there is nothing else I can safely do first.

Did a boat load of research before buying and had a plan for how I was going to break the pack in. Sorta sad/mad that I can't discharge and do a proper break in.

Contacted the company, but am curious if anyone has some experience or thoughts in the meantime. :)

SirLongAss   100 mW

100 mW
Posts: 47
Joined: Aug 26 2018 10:55am

Re: EM3EV battery doesn't discharge?

Post by SirLongAss » Sep 24 2018 8:42pm

If your picking up that voltage, I doubt its the battery. What setup are you running on your bike?

I know it seems silly, but is there any chance you have a 48v bike? I only ask because a lot of 48v controllers tend to cut out power at or around 42v. (your lithium battery is full at 41.7v and 3 SLA's in series would sit at 43.2v full).

User avatar
e-beach   1.21 GW

1.21 GW
Posts: 3788
Joined: Jan 10 2012 9:48pm
Location: Any Los Angeles area beach I am at. Or Santa Monica or possibly the south bay beaches.

Re: EM3EV battery doesn't discharge?

Post by e-beach » Sep 24 2018 9:41pm

How are you metering the EM3 battery? Through what connector?

:D
Favorite Quotes:
"This is L.A., sugar. There is no 'over the top." Chris Erskine
"At a certain point the entropy wins." Maria Helena Braga

Current Build: ProFlex 757 Expert full suspension. Yescomusa 36v 800w Rear DD, upgraded 10AWG solid core through axle phase wires. 15ah Headway, 1000+ cycles, 80% DOD 30A Tronsung controller.

Past: Trek 4500 Yescomusa 36v 800w front DD.
Liahona, Yescomusa 36v 800w generic front DD.
1992 Trek 800, Yescomusa 800w 36v front DD.

MrTadpole   100 µW

100 µW
Posts: 8
Joined: Sep 24 2018 3:15pm

Re: EM3EV battery doesn't discharge?

Post by MrTadpole » Sep 24 2018 11:01pm

I'm just metering it from the discharge points (with the pack disconnected from the base/holder thingy). So just from the prongs that would connect to the base.

The motor I am running is a gen 1 magic pie. I know the controller is designed for 24, 36, and 48v inputs. As far a a the battery voltage goes, I know I have run the sla's well enough above and below that voltage limit of 42v.

SirLongAss   100 mW

100 mW
Posts: 47
Joined: Aug 26 2018 10:55am

Re: EM3EV battery doesn't discharge?

Post by SirLongAss » Sep 25 2018 5:15am

MrTadpole wrote:
Sep 24 2018 11:01pm
I'm just metering it from the discharge points (with the pack disconnected from the base/holder thingy). So just from the prongs that would connect to the base.

The motor I am running is a gen 1 magic pie. I know the controller is designed for 24, 36, and 48v inputs. As far a a the battery voltage goes, I know I have run the sla's well enough above and below that voltage limit of 42v.
Have you tested it on the base. I'm assuming that the battery plugs in through those prongs on the base and that a discharge wire It comes out of the base. Meter that wire.

Also pictures would help.

User avatar
fechter   100 GW

100 GW
Posts: 15182
Joined: Dec 31 2006 3:23pm
Location: California Bay Area, USA

Re: EM3EV battery doesn't discharge?

Post by fechter » Sep 25 2018 8:12am

Another test you can do is measure the pack voltage while placing some kind of load on it. The load could be a 120v light bulb or if you can measure while the battery is docked and the controller is turned on, it would give the same result. If the BMS is tripped, the pack voltage will drop to zero with any kind of load.

Having the phone app would be the best as this should tell you everything.
"One test is worth a thousand opinions"

User avatar
e-beach   1.21 GW

1.21 GW
Posts: 3788
Joined: Jan 10 2012 9:48pm
Location: Any Los Angeles area beach I am at. Or Santa Monica or possibly the south bay beaches.

Re: EM3EV battery doesn't discharge?

Post by e-beach » Sep 25 2018 12:02pm

fechter wrote:
Sep 25 2018 8:12am
Having the phone app would be the best as this should tell you everything.
What app is that? Can you post a link?

@MrTadpole, a load test is as stated will help you determine if it is battery electronics that are fatally.

My first guess is that something in your bike wiring isn't right.

Get yourself a cup of your favorite beverage, relax and slowly trace all your connections, buttons, like throttle buttons etc, key switches if applicable, bike components like e-breaks switches and bike computers are all properly set and working.

:D
Favorite Quotes:
"This is L.A., sugar. There is no 'over the top." Chris Erskine
"At a certain point the entropy wins." Maria Helena Braga

Current Build: ProFlex 757 Expert full suspension. Yescomusa 36v 800w Rear DD, upgraded 10AWG solid core through axle phase wires. 15ah Headway, 1000+ cycles, 80% DOD 30A Tronsung controller.

Past: Trek 4500 Yescomusa 36v 800w front DD.
Liahona, Yescomusa 36v 800w generic front DD.
1992 Trek 800, Yescomusa 800w 36v front DD.

User avatar
fechter   100 GW

100 GW
Posts: 15182
Joined: Dec 31 2006 3:23pm
Location: California Bay Area, USA

Re: EM3EV battery doesn't discharge?

Post by fechter » Sep 25 2018 2:13pm

e-beach wrote:
Sep 25 2018 12:02pm
What app is that? Can you post a link?
The app that goes with their Bluetooth smart BMS. I looked on their website but I could not find it. I could swear I saw the BMS on their website before, but not now.
"One test is worth a thousand opinions"

MrTadpole   100 µW

100 µW
Posts: 8
Joined: Sep 24 2018 3:15pm

Re: EM3EV battery doesn't discharge?

Post by MrTadpole » Sep 25 2018 9:42pm

So one issue I have identified is that the positive wire in the base snapped from the point that connects to the battery. I have succeeded in fixing this for now, but I may have to get a new pin later on because the way it snapped made it almost too short to get a proper joint made.

Because of this I haven't done a load test. I had to leave my bike before actually testing of it will run, but it did turn on! :D :D :D

Will update tomorrow on if it works.

I would show pictures of everything I've described, but I am still a new. I'm reading up on how to put pictures up now.

MrTadpole   100 µW

100 µW
Posts: 8
Joined: Sep 24 2018 3:15pm

Re: EM3EV battery doesn't discharge?

Post by MrTadpole » Sep 25 2018 9:43pm

Also, thank you all for the suggestions and perspectives! You guys totally rock! 8)

User avatar
e-beach   1.21 GW

1.21 GW
Posts: 3788
Joined: Jan 10 2012 9:48pm
Location: Any Los Angeles area beach I am at. Or Santa Monica or possibly the south bay beaches.

Re: EM3EV battery doesn't discharge?

Post by e-beach » Sep 25 2018 10:18pm

Your welcome!

Also, contact Neptronix and ask him why you have only regestered 4 posts when you deserve 7. (at least that is what is looks like on my computer.) You deserve a proper post count.

memberlist.php?mode=viewprofile&u=16363

:D
Favorite Quotes:
"This is L.A., sugar. There is no 'over the top." Chris Erskine
"At a certain point the entropy wins." Maria Helena Braga

Current Build: ProFlex 757 Expert full suspension. Yescomusa 36v 800w Rear DD, upgraded 10AWG solid core through axle phase wires. 15ah Headway, 1000+ cycles, 80% DOD 30A Tronsung controller.

Past: Trek 4500 Yescomusa 36v 800w front DD.
Liahona, Yescomusa 36v 800w generic front DD.
1992 Trek 800, Yescomusa 800w 36v front DD.

User avatar
fechter   100 GW

100 GW
Posts: 15182
Joined: Dec 31 2006 3:23pm
Location: California Bay Area, USA

Re: EM3EV battery doesn't discharge?

Post by fechter » Sep 25 2018 11:18pm

A picture would be great.
"One test is worth a thousand opinions"

SirLongAss   100 mW

100 mW
Posts: 47
Joined: Aug 26 2018 10:55am

Re: EM3EV battery doesn't discharge?

Post by SirLongAss » Sep 26 2018 5:14am

MrTadpole wrote:
Sep 25 2018 9:43pm
Also, thank you all for the suggestions and perspectives! You guys totally rock! 8)
No problem my dude. Just start ripping it up out there 8)

999zip999   100 GW

100 GW
Posts: 9934
Joined: Jan 10 2010 1:40pm
Location: Dana Point So. Cal

Re: EM3EV battery doesn't discharge?

Post by 999zip999 » Sep 26 2018 10:46am

Let em3ev know about what happened and if somethng comes up later with the cradle or connections they can help. As they are on the level.

MrTadpole   100 µW

100 µW
Posts: 8
Joined: Sep 24 2018 3:15pm

Re: EM3EV battery doesn't discharge?

Post by MrTadpole » Sep 28 2018 6:16pm

I let em3ev know. And I now have the battery working on the bike. Only off thing is the leds on the side just appear not to change with charge level at all. The app works flawlessly though so I guess it isn't a huge deal right now.

User avatar
neptronix   100 GW

100 GW
Posts: 15125
Joined: Jun 15 2010 5:56pm
Location: Utah, USA
Contact:

Re: EM3EV battery doesn't discharge?

Post by neptronix » Sep 28 2018 10:49pm

fechter wrote:
Sep 25 2018 2:13pm
e-beach wrote:
Sep 25 2018 12:02pm
What app is that? Can you post a link?
The app that goes with their Bluetooth smart BMS. I looked on their website but I could not find it. I could swear I saw the BMS on their website before, but not now.
Paul showed me that BMS at interbike.. it was super cool. That and the welding on the cells.

Should help with those 'why is my BMS doing X' threads we've been seeing for the past... forever :lol:
"Love and compassion are necessities, not luxuries. Without them, humanity cannot survive." - Dalai Lama

My first major build: 1.6kW 8T MAC motor on a Trek 4500 MTB.
Monster MTB: Leafmotor 1500w @ 4kW on a Turner O2 full suspension.
The monster scooter: Heavy duty Cannondale semi recumbent - under construction.
Blue Dream: Maxaraya FS semi recumbent and high efficiency mid-drive - under construction.

johnnyb721   1 µW

1 µW
Posts: 1
Joined: Apr 12 2019 3:53pm

Re: EM3EV battery doesn't discharge?

Post by johnnyb721 » Apr 12 2019 3:58pm

Once you contacted Em3ev what was the issue, how did you get it resolved? I have the same issue right now all 3 green LEDs and the 1 red and no power from the battery. :(

User avatar
tomjasz   10 GW

10 GW
Posts: 4342
Joined: Mar 29 2014 1:45pm
Location: Out riding, MN USA
Contact:

Re: EM3EV battery doesn't discharge?

Post by tomjasz » Apr 19 2019 10:26pm

Those are 15 cent “indicators.” Not much better than a turn signal. A turn signal indicates what direction you might go. Please tell us more. Actual voltage from the battery leads?
Thanks Justin_le we're here thanks to you. All the best to the mods for their tireless work keeping it on an even keel.

Post Reply