Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Get all your technical information about electric bikes here.
User avatar
Allex   10 GW

10 GW
Posts: 4174
Joined: Dec 05 2011 8:46am
Location: Stockholm, Sweden

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by Allex » Oct 21 2020 1:55pm

Not really korpin.
Adaptto transformed to something kalled Syqiq. Same engineer is working on the controller
Here is a sneak on how the new controller will look like
http://syqiq.tech/

[youtube]cxacN4EzZp8[/youtube]

https://www.tuvie.com/syqiq-hyper-e-bik ... ploration/
Attachments
Controller.jpg
Controller.jpg (36.86 KiB) Viewed 609 times

free_otto   1 µW

1 µW
Posts: 3
Joined: Apr 15 2017 3:16pm

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by free_otto » Nov 15 2020 3:50pm

I have a blown up MAX, and i want to ask in Russia if somebody still do repair.
What Email Adress is best for this.
From former times i have one from Igor and one From Alex. ( adaptto.ru )
Thx, B

TerrySavace   10 mW

10 mW
Posts: 32
Joined: Feb 04 2021 10:33am

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by TerrySavace » Mar 07 2021 2:01pm

Hi- does anyone know where in the menu you can configure the balance setting? I cant find it for the life of me. I see in the BMS Setup > BMS status it has a list of status's such as "CV MODE" "BALANCING" etc. It just i never see "balancing" come up on the charge screen - just CC then CV - never balancing . I have read this thread and some people mention you can configure the balance settings, I simply can not find them!!

Any help is appreciated!

TerrySavace   10 mW

10 mW
Posts: 32
Joined: Feb 04 2021 10:33am

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by TerrySavace » Mar 07 2021 2:12pm

Ignore me - found it !!

TigerDad   1 µW

1 µW
Posts: 2
Joined: Oct 06 2017 7:05pm

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by TigerDad » Apr 14 2021 9:44am

Anyone know where I can buy the connectors for the hall sensors?

I have busted my Max-e and have to switch to my Midi-e but the hall connectors are not the same. The max is 7 pin and the midi is 6 pin. I want to change the connector or make an adapter so its easy to switch back when my controller is repaired. I read that its a DIN connector somewhere but there is so many DIN connectors I cant find the right one. If you know what connector it is please send it my way.

jjluzuld   100 µW

100 µW
Posts: 7
Joined: Mar 18 2014 1:39pm

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by jjluzuld » Jul 03 2021 3:31pm

Hello guys,

My Max E adaptto died yesterday :(
It happened during riding of course, I was climbing uphill and I didn't have mercy, :twisted: full throttle at the moment... now it is dead.
I did open the controller enclosure for inspection, but i didn't find any fried or bad smell sections inside.
I have some kind of experience, did fix some minor issues during this five years while I was using it, and I did it successfully.
Any ides on where to start for inspection I would appreciate?
Thanks

Swe   100 W

100 W
Posts: 170
Joined: Aug 11 2014 5:39am
Location: Stockholm, Sweden

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by Swe » Jul 30 2021 4:06am

My Adaptto mini have started to enter Charge mode during rides. Any idea why?

If I go to charge menu and press down, the charge mode stops and I can ride again. But one time a while ago that did not work either. If I remember correct I shut the controller off and on to remove it.

I have bms and charge with coil and 24vdc (48V battery).

User avatar
Merlin   10 MW

10 MW
Posts: 2162
Joined: Jan 29 2013 10:00am
Location: europe

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by Merlin » Jul 30 2021 4:20am

whater in the connectors.

well known.

Swe   100 W

100 W
Posts: 170
Joined: Aug 11 2014 5:39am
Location: Stockholm, Sweden

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by Swe » Jul 30 2021 5:14am

Okay thanks, I will look over the connectors, but is it any specific connector that it should be regarding Charge?

User avatar
Merlin   10 MW

10 MW
Posts: 2162
Joined: Jan 29 2013 10:00am
Location: europe

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by Merlin » Jul 30 2021 5:35am

i cant remember since adaptto is quite dead for years.
but that problem was well know and i had it also on riding in rain.

HK12K   100 kW

100 kW
Posts: 1145
Joined: Jul 24 2019 12:49pm

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by HK12K » Jul 30 2021 9:03am

That happened to my max e as well when the cover on the waterproof neutrik connector I used for charging got broken by my douchebag neighbor. After riding in wet conditions it would automatically enter charge mode and I'd have to manually cancel it. Eventually it would behave again after drying off.

Swe   100 W

100 W
Posts: 170
Joined: Aug 11 2014 5:39am
Location: Stockholm, Sweden

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by Swe » Jul 30 2021 2:04pm

Ok I checked the connectors, I did not see any water but the one to the display was open (not the connection but the cover) so some dirt maybe. Also some dirt on the one to the motor hall sensors. Will se if it makes any different.

I also have Neutrik connector for charging but I see nothing wrong with it. But the back of the connector is not protected so a bit exposed to dirt.

HK12K   100 kW

100 kW
Posts: 1145
Joined: Jul 24 2019 12:49pm

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by HK12K » Jul 30 2021 7:10pm

Mineral deposits and humidity perhaps? Your guess is as good as mine. Maybe clean everything up with some 99% isopropyl or electrical contact cleaner, just to see if it makes a difference.

Best bet is to swap it out with a Nucular 24f. :mrgreen:

User avatar
bigbore   10 kW

10 kW
Posts: 771
Joined: Sep 25 2009 7:43am
Location: Italy

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by bigbore » Aug 01 2021 5:33am

HK12K wrote:
Jul 30 2021 7:10pm
Mineral deposits and humidity perhaps? Your guess is as good as mine. Maybe clean everything up with some 99% isopropyl or electrical contact cleaner, just to see if it makes a difference.

Best bet is to swap it out with a Nucular 24f. :mrgreen:
What I have done ..... but when you decide to do it you will wait almost a year :shock:

serginho007   10 mW

10 mW
Posts: 34
Joined: Jul 18 2020 3:17pm
Location: UK, Luton

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by serginho007 » Aug 01 2021 6:43am

It's shame that project "Adapto" is dead for new users... It looks like dead already many years. Last pictures on their Facebook page dated 8 years ago! :shock:

HK12K   100 kW

100 kW
Posts: 1145
Joined: Jul 24 2019 12:49pm

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by HK12K » Aug 01 2021 10:00am

It is a shame, considering how far ahead of the curve they were and still would be compared to most every other controller on the market.

That said the Nucular controllers are leaps and bounds better than the Adaptto ever was, from ease of setup, performance, motor temperature, reliability, etc. At this point the only thing the Adaptto has over the Nucular is the BMS, and Nuc is supposed to be releasing one eventually. Hopefully sooner rather than later, but I've stopped holding my breath.

The wait for the Nuc is a long one, but very much worth it imho. I hope they can eventually whittle that down, but whatever they need to do to keep standards up and continue operating without folding is alright by me.

litespeed   1 MW

1 MW
Posts: 1608
Joined: Aug 11 2010 4:42pm
Location: O’Fallon, Missouri

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by litespeed » Aug 01 2021 5:46pm

bigbore wrote:
Aug 01 2021 5:33am
HK12K wrote:
Jul 30 2021 7:10pm
Mineral deposits and humidity perhaps? Your guess is as good as mine. Maybe clean everything up with some 99% isopropyl or electrical contact cleaner, just to see if it makes a difference.

Best bet is to swap it out with a Nucular 24f. :mrgreen:
What I have done ..... but when you decide to do it you will wait almost a year :shock:
I did the same thing a year ago…er…..well,um, 2 years ago!

Tom
I'm married so you know I'm no stranger to pain!

HK12K   100 kW

100 kW
Posts: 1145
Joined: Jul 24 2019 12:49pm

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by HK12K » Aug 01 2021 6:52pm

:bigthumb:

Swe   100 W

100 W
Posts: 170
Joined: Aug 11 2014 5:39am
Location: Stockholm, Sweden

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by Swe » Aug 05 2021 4:36pm

On my display the Amp value flickers between -0,2A and +0,1A when standing still. Since I also get a negative value I dont think it is the Domino throttle?

Could this by a reason for the controller to enter Charge mode? If negative value gets high enough withoud regen. As an alternative theory for dirt in connectors.

What could cause the value to flicker? Or is it normal?

kdog   10 kW

10 kW
Posts: 702
Joined: Feb 02 2014 9:22pm
Location: hobart, tasmania

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by kdog » Aug 15 2021 12:26pm

@swe, when your controller cuts out, enter charge mode and check the charge voltage present on the display. When it gets over about 5v the controller thinks you are trying to charge and cuts the throttle. (Rolling whilst turning the bike 'on' prevents this if you need to get home)
The culprit is as stated- water/humidity/moisture causing stray voltages in the controller connectors. If your running~80v then it's pretty easy to get a few volts here and there. Happened to me a month ago, clean, dry and bobs your uncle, off again.

Ziip0   100 µW

100 µW
Posts: 8
Joined: Oct 10 2018 12:19pm

Re: Adaptto Mini-E/Max-E Owner's Thread

Post by Ziip0 » Oct 13 2021 4:54pm

Hello, I'm looking for an Adaptto Max-E. Please pm me.

Post Reply